Kvinnliga skådespelare

Det dyker ständigt upp nya talanger på filmduken, vissa lyckas och får långa, framgångsrika karriärer medan andra får nöja sig med att medverka i några få filmer. Även om det inte är helt enkelt att lyckas i filmbranschen så tycks det finnas näst intill oändligt med skådespelare. Vi tänkte prata lite om en av de som verkligen lyckats och vilka framgångar hon haft genom åren.

Meryl Streep

Meryl är född 1949 i New Jersey, och har länge varit inom skådespelarbranschen. Hon har varit verksam i både teater och film. Hennes långfilmsdebut kom 1977 och hon har efter det hunnit med en rad olika roller. Ett av hennes signum är att hon har en talang för att kunna hantera olika dialekter och typer av roller, både roliga och mer allvarliga, vilket gör att hon kan placeras i många olika sammanhang. Att ha sådana egenskaper som skådespelare lönar sig, hon är nämligen en av de mest prisbelönta och bäst betalda kvinnliga skådespelare.

Karriär

Meryl Streep anses av många vara den bästa kvinnliga skådespelaren vid liv. Sådant beröm kommer inte gratis. Hittills i sin karriär så har hon lyckats samla ihop sig 3 oscars, 172 andra priser och över 350 nomineringar. Hon vann sin första oscar som 31 år gammal 1980 i kategorin “Bästa kvinnliga biroll” i filmen “Kramer vs Kramer” som släpptes 1979. Inte långt efter så vinner hon en oscar i kategorin “Bästa kvinnliga huvudroll” för sin prestation i filmer “Sophies Choice” 1983. Hon blir senare oscarnominerad 12 gånger till innan hon plockar hem sin tredje oscar, för huvudrollen i filmen “ The Iron Lady” som släpptes 2011. Priset mottogs under galan 2012. Förutom detta så har hon samlat på sig flertalet andra prestigefyllda priser som Emmy’s och Golden Globes.